dilluns, 1 de febrer del 2016

Terrassa i el vi

Benvolgudes amigues i amics

Tal com ja us he comentat en alguna ocasió, en Pep des de que ha entrat dins la categoria de les  anomenades "classes passives", encara no ha tingut temps d'avorrir-se.

El tema del vi i la vinya el té ben atrapat. A mesura que ha anat coneixent el sector del vi i la seva història, ha descobert que la ciutat de Terrassa ha tingut un protagonisme rellevant i una història apassionant en el sector agrari i especialment en el món de la vinya i el vi.


Un conjunt de "descobriments" ha convençut al Pep de que val la pena escriure un llibre sobre aquesta història.

Tres fets van cridar l'atenció del Pep per animar-lo a investigar sobre el tema:

1) Una conferència sobre "Història vinícola i del cava a Terrassa" organitzada dins el marc de la Fira "Terrassa de Vins" (29/10/2014). En Joan Soler, director de l'Arxiu Històric, va afirmar que l'any 1850 un terrassenc (Pau Galí) va presentar a Madrid una ampolla de vi escumòs i va merèixer una medalla de bronze.

2) Un carrer de Terrassa que porta per nom Bonaventura Castellet. Aquest terrassenc va publicar l'any 1865 el llibre "Enología Española", un dels primers tractats sobre la matèria.

3) A Terrassa, l'any 1885 es va crear la primera Estació Ampelogràfica de l'Estat. Amb aquesta instal·lació es pretenia identificar els ceps més resistents per combatre la plaga de la fil·loxera.


Per aquests motius, enguany en Pep dedica una part del seu temps a visitar l'Arxiu Històric de Terrassa (AHT) i l'Arxiu Comarcal del Vallès Occidental (ACVOC) amb la intenció d'aprofondir en la història de la vinya i el vi a Terrassa i donar-ho a conèixer.


També en Pep visita habitualment la Biblioteca Central de Terrassa (BCT) per consultar l'hemeroteca i altres arxius de Terrassa, com l'Arxiu Tobella.

Veurem si ens en sortirem...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada