dissabte, 16 de juliol del 2016

Els Juliols de la UB (2016)

Hola família,

Avui us parlaré del Curs d'Estiu que com cada any organitza el VINSEUM (i van 9 edicions), amb la col·laboració de la UB, i sota la denominació "Els Juliols de la UB".

Títol: "L'esperit del vi i els vins d'esperit"
Setmana: del 4 al 8 de Juliol, 2016
Horari: de 16h a 20:30h
Lloc: Capella de VINSEUM (Vilafranca del Penedès)

Aquest és el cinquè any que en Pep es matricula en aquest Curs d'Estiu "Els Juliols de la UB".

Com diu la presentació, aquest Curs es proposa donar a conèixer els esperits del vi, és a dir, l'àmplia gamma de productes que es poden elaborar a partir del raïm, i els seus principals moments d'aparició i de consum, a partir d'un doble recorregut: d'una banda, amb sessions teòriques que comencen en la prehistòria i arriben al segle XX, i, de l'altra, amb tasts i visites per veure que s'ha consumit i com, què s'ha produït i comercialitzat i per què.



El Programa del Curs era el següent:

Dilluns, 04/07/2016 (Sessions 1 i 2)
- El consum de begudes alcohòliques en la prehistòria i l'arribada dels vins a Catalunya > Samuel Sardà (Universitat Pompeu Fabra)
- Vi i societat a través de William Shakespeare i el vi de Jerez > Maria Asunción Barreras (Universitat de la Rioja)
Dimarts, 05/07/2016 (Sessions 3 i 4)
- Introducció al tast de productes derivats del vi > Angel Garcia Petit (Enòleg i Somelier)
- Guia dels vermuts > Ester Bachs (Experta en vins i vermuts)
Dimecres, 06/07/2016 (Sessions 5 i 6)
- Enología e instalaciones vitivinícolas en época romana > Yolanda Peña (Arqueóloga/Institut Català d'Arqueologia Clàssica)
- Visita fábrica d'holandes de vi Germans Olivé a Sant Quintí de Mediona > Lluís Rovira
Dijous, 07/07/2016 (Sessions 7 i 8)
- Tast d'aiguardents i de brandis > Montserrat Nadal (Enòloga, URV)
- Visita/tast Caves Mascaró > Montserrat Mascaró (directora tècnica Caves Mascaró)
Divendres, 08/07/2016 (Sessions 9 i 10)
- De l'aiguardent al cava. Context històric i econòmic > Francesc de Paula Valls Junyent (UB)
- Del Cava al Clàssic Penedès  Agustí Torelló (Celler AT Roca)

Com sempre la coordinació del curs, impecable, a càrrec de Joan Cuscó (VINSEUM)


Ens hem endinsat en els origens de la viticultura. L'inici de la viticultura al Mediterrani es situa l'any 700 aC gràcies als fenicis.
Hem descobert l'organització del Simposium grec i l'enologia en el món romà a partir de les evidències arqueològiques.
Hem conegut els paisatges de la vinya en el món hispano-romà. Dins la península ibèrica s'han documentat 750 ubicacions destinades a l'elaboració de vins i olis.
Ens han explicat el procès de la destil·lació dels vins per a la obtenció dels productes derivats

En aquesta edició del Curs, hem tingut la oportunitat de tastar derivats del vi, com: aiguardent, digestius, orujo, grappa, gi wein (ginebra de vi), cognac, armagnac, ponche, vermut, vins aromatitzats...i Cava & Clàssic Penedès.


La combinació de sessions teòriques i pràctiques (tast i visites) és una bona formula per tenir un coneixement en profunditat dels temes a tractar.

En definitiva, en Pep ha quedat tan satisfet del curs que ja està pensant en la següent edició.








1 comentari:

  1. El Pep és una persona entusiasta i rigorosa amb el que fa, i és un enamorat del Penedès. He estat companya seva de classe a l'INCAVI i als JULIOLS. LI pots dir que el convido al programa d'estiu de Ràdio Vilafranca, Àtini Boussa?!!

    ResponElimina