dimecres, 21 de febrer del 2018

A Taula... a la Rioja

Benvolguda família,

Com sabeu, en Pep ja té el nou títol de sommelier a la butxaca. Però ha de continuar ampliant coneixements sobre el món del vi si vol seguir endavant...

Un dels programes d'entreteniment que ofereix TV3 dins el canal Esport 3 es diu "A Taula". Es tracta d'un programa franco-alemany que reflecteix els costums culturals i culinaris d'una zona en particular. El seu títol original és Zu Tisch...o La Cuisine des Terroirs.

En el cas que ens ocupa el programa en qüestió portava per títol "Zu Tisch...in La Rioja" i descrivia la verema que es realitzava a La Rioja per part del cellerer Juan Carlos Sancha i la seva família.

Doncs en Pep, després de veure aquest programa de TV3 va contactar directament amb en Juan Carlos Sancha i va concertar una visita.

La visita es va fer a mitjans de febrer i la trobada va durar un parell d'hores.




Bodegas Juan Carlos Sancha SL
En Juan Carlos és el propietari de Bodegas Juan Carlos Sancha SL ubicades a Baños de Río Tobía (Rioja Alta), en una de les dones més fresques de Rioja. Disposen de 9 ha de vinya propia amb cultiu ecològic.
Aquest projecte va sortir al mercat l'any 2009. Tenen una producció de 40.000 ampolles (aprox).
Tota l'elaboració la fan en agricultura ecológica i tenen un vi natural. 
En Juan Carlos és Doctor en Viticultura y Enologia i és professor de la Facultat d'Enologia de la Universidad de la Rioja a Logroño. Des de fa 30 anys s'ha dedicat a la recuperació de varietats autòctones minoritaries.

Tenen dues línies de vins comercialitzades amb marques diferents:
1) Ad Libitum
Aquesta marca dona cobertura a 4 vins monovarietals de les següents varietats: Tempranillo blanco, Maturana blanca, Maturana tinta y Monastel de Rioja
2) Peña el Gato
Aquesta marca dona cobertura a 7 vins varietals de garnatxa de vinyes centenàries.


La visita
Finalitzades les presentacions, en Juan Carlos ens va portar al magatzem i ens va passar un PowerPoint del proyecte, explicant la seva filosofia i el seu enfocament.
En el cas dels vins negres (Maturana tinta i Garnatx Peña El Gato) ens explica que una vegada desrapat el raïm, els grans es posen directamente dins botes noves de roure de 500 l. Aquestes botes van sobre unes rodes que permeten el gir. Cada dia es giren 16 vegades en els dos sentits per aconseguir una maceració òptima.


Com a conseqüència de les darreres nevades els camins estaven molt enfangats. Per aquest motiu, ens va portar amb el seu Hummer per poder arribar a la finca "Peña El Gato" que dona nom a una gamma dels seus vins. Es tracta d'una parcel·la de 0,5 ha amb garnatxes centenàries amb bones vistes sobre el poble.


Estan fent un treball de recuperació de vinyes abandonades impressionant...


De tornada al celler, va ser el moment de tastar els seus vins. Les dues marques: els monovarietals Ad Libitum i les garnatxes centenàries Peña El Gato. També vàrem poder tastar el seu Peña El Gato Natural 2016 (11 mesos de barrica nueva de roble francés Tronçais).
Tots els vins tastats, excel·lents i el vi natural no sembla natural.

En resum, una experiència més que satisfactòria que mereix un desplaçament. 





1 comentari:

  1. Hola Josep!
    M'alegro molt que ja tinguis el títol de Sommelier. Et prego em permetis aprofitar els teus coneixements, sempre que el preu sigui d'amic.
    Gaudiu de visites com la que descrius mentre pugueu. El temps passa molt de pressa.
    Una abraçada i records.

    ResponElimina