divendres, 12 de març del 2021

Vins del Vallès > 5 Quarteres

Hola familia,

Temps de confinaments. Portem un any convivint amb la maleïda pandèmia. Estem molt cansats i necessitem respirar. Per això en Pep ha decidit explorar alguns racons del Valles Occidental, aprofitant els avantatges del confinament comarcal a que estem sotmesos.

Tastar un vi sempre és una bona excusa per practicar allò que en diuen "enoturisme". La descripció de l'activitat proposada és prou engrescadora:  Visita a les vinyes i tast dels 5 Quarteres - Passejarem entre les vinyes del Parc Natural tot explicant el projecte de recuperació de l'antic cultiu de la vinya, observant els vestigis d'aquell temps, en forma de barraques de Pedra Seca. Explicarem la vinculació de la Vall d'Horta amb el poeta Pere Quart tot fent diversos tastos dels vins als racons més bonics de la Vall. Tast dels vins 5 Quarteres amb mos per acompanyar i tast final de mistela casolana.

Aquesta vegada anem a conèixer un celler on elaboren Vins del Vallès. Es tracta de la Masia la Muntada, ubicada dins la Vall d'Horta en el terme de Sant Llorenç Savall. La finca es troba dins el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i està gestionada per la Diputació de Barcelona.

El punt de trobada és l'aparcament del Marquet de les Roques. Allà ens rep l'Angela i l'Adrià, responsables del projecte 5 Quarteres, que elaboren a la Masia La Muntada.

L'espectacle que ens ofereix l'edifici en aquest paratge és impressionant.


Situada al fons de la Vall d'Horta, el Marquet de les Roques és una masia de caràcter senyorial. La masia està documentada a l'època medieval. Va ser restaurada l'any 1895 per l'avi del poeta Joan Oliver "Pere Quart". L'arquitecte responsable del projecte de remodelació va ser Juli Batllevell i Arús (deixeble de Domènech i Muntaner). En altres temps casa pairal i residència d'estiueig del poeta Joan Oliver, on aquest organizava tertúlies literàries.

«Mai no oblidaré les nits d'agost al Marquet de les Roques, al fons de la vall d'Horta, sota el Montcau. El Marquet és un castell construït amb la pedra vermellosa del país, combinat amb el maó vist. Al Marquet he passat les temporades més felices de la meva vida. Les nits sobre tot prenien una serenitat i una transparència gairebé màgiques».  Joan Oliver, Temps, records


Actualment l'edifici és propietat de la Diputació de Barcelona i es stroba en procès de restauració.

L'Adrià ens explica que La Muntada és el fruit del somni familiar de viure i treballar en un projecte d'agricultura social i ecològica al bell mig del Parc Natural de San Llorenç del Munt. Va néixer l'estiu de 2007 a la masoveria del Marquet de les Roques i es va traslladar a la Masia la Muntada a finals de 2013. Es defineixen com a Aula de Natura, Refugi i Viticultura social i ecològica.

"En ma terra del Vallès tres turons fan una serra; quatre pins, un bosc espés; cinc quarteres massa terra. Com el Vallès no hi ha res". Aquests versos del poema "Corrandes d'exili" de Pere Quart, ja donen una idea del concepte que hi ha darrera d'aquests vins. Amb vinyes ubicades al Marquet de les Roques i la Muntada, s'elaboren el vins 5 Quarteres que intenten recuperar un passat vitivinicola pràcticament desaparegut. Per això s'han cultivat varietats que eren pròpies de la zona com el picapoll, l'ull de llebre, el sumoll, el samsó o la garnatxa.

Acompanyats per l'Angela i d'Adrià anem fins l'impotent edifici del Marquet de les Roques i entrem dins el recinte. Allà l'Adrià ens explica la historia de la familia Oliver de Sabadell que va fer construir l'edifici com a residència d'estiu per la familia. Aquell va ser l'entorn on va creixer el jove poeta Pere Quart.

Comencem el primer tast dels 5 Quarteres. Un vi blanc de picapoll i garnatxa i un negre d'ull de llebre i samsó. L'Adrià ens comenta que volen fer vins on es pugui apreciar els aromes de la fruita sense maquillatge.

Acabat aquest primer tast, tornem a l'aparcament on hem deixat els cotxes i anem fins la Masia la Muntada. Deixem els cotxes i anem a trepitjar les vinyes.

El primer que trobem és una de les moltes barraques de pedra seca escampades per tota la finca. En aquest cas, recentment restaurada per una colla de voluntaris, amics de la pedra seca.


Seguim caminant per les vinyes i l'Adrià ens explica les varietats que estan conreant, apostant sempre per les varietats autòctones. Ens parla del clima, del sòl i de les característiques de cada parcel·la. Donada la situació de la finca i estant rodejades les vinyes pel bosc, disposen d'una bona biodiversitat. 

Ens explica que les ovelles els ajuden a netejar el terra, menjant l'herba i adobant el camp. També ens confesa els problemes que tenen amb els senglars.

Continua la passejada entre vinyes i arribem a un emplaçament idílic, sota uns roures, on ens ofereixen un segon tast. Aquesta vegada tastem un rosat i un negre 5 Quarteres. Tots dos elaborats amb la varietat sumoll. 

L'Adrià aprofta el moment per explicar el significat de"quartera", mostrant un exemple concret. És a la vegada una mesura de volum i de superfície. Amb el gra que contenia el recipient (quartera) es podia sembrar una superficie (quartera). Veure detall foto: és el recipient que hi ha sobre la taula.


Finalment tornem a la Masia la Muntada, on viu l'Adrià amb l'Angela i els seus tres fills, on ens obsequien amb un tast de mistela casolana. Brutal !

En definitiva, una visita molt recomanable que val molt la pena, molt a prop de casa i que no et deixa indiferent. Un bon exemple de turisme de proximitat pels habitants del Vallès Occidental.

Enhorabona a tot l'equip del 5 Quarteres, especialment a l'Angela i l'Adrià.

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada