En Pep no para quiet...
Segueix ampliant els seus coneixements sobre el món del vi i del cava. Quan va saber que s'organizava un "evento" sobre aquests temes a Terrassa, no va dubtar un moment a inscriure's.
Així doncs, us parlaré de la Jornada Tècnica sobre "El suro i el cava" que van organitzar a Terrassa, el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), el Museu del Suro de Palafrugell i Emovins.
De fet, la Jornada Tècnica tenia dues parts, distribuïdes en dos dies:
- Dijous, 31 de març, la part teòrica, celebrada a la seu del mNACTEC, a Terrassa
- Divendres, 1 d'abril. Sortida amb autocar per conèixer el patrimoni surer del Baix Empordà i del Gironès.
L'objectiu de la Jornada era donar a conèixer l'estreta relació i vinculació amb el suro que va comportar l'arribada a Catalunya d'un nou producte vitivinícola, originari de França, com va ser la producción del xampany, a partir d'una tradició manufacturera i industrial dels surers catalans.
A la Jornada hi van participar 60 persones, entre les quals hi havia una desena de francesos.
L'inici de la Jornada va estar protagonitzat per: Sol Roig (Emovins), Guillem Genover (regidor de l'Ajuntament de Palafrugell), Jaume Perarnau (director del mNACTEC), Amadeu Aguado (tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Terrassa) i Josep Espadalé (director del Museu del Suro de Palafrugell).
La Jornada estava estructurada en quatre blocs temàtics, una taula rodona i un tast de vins escumosos.
1) El mercat francès del suro català. El cas del xampany
2) Importar tecnologies: el xampany a Catalunya
3) De que parlem ? Terminologies i tecnologies
4) L'impacte d'una activitat industrial
Bloc 1
- La relació catalanofrancesa en el món surer. El cas de Reims > by Gràcia Dorel-Ferrer, presidenta de l'Association pour le Patrimoine Industriel de la Champagne-Ardenne (APIC)
- Martí Camà, la trajectòria exemplar d'un català del suro a la Champagne > by Denis Mc Kee, historiador i membre d'APIC.
- Història de l'evolució en la fabricació dels taps de xampany i cava > by Josep Espadalé, director del Museu del Suro de Palafrugell.
Bloc 2
- Pau Galí i l'elaboració del primer escumós a Terrassa > by Joan Soler, director de l'Arxiu Històric de Terrassa - Arxiu Comarcal del Vallès Occidental.
- De la Champagne al Penedès > by Jordi Melendo, Ambassadeur du Champagne.
Bloc 3
- Mètode ancestral, mètode tradicional i mètode Granvàs, tres tecnologies i molts productes diferents > by Angel Petit, enòleg.
- Les noves tecnologies en la fabricació dels taps de cava > by Joan Puig, director general de Francisco Oller SA
Bloc 4
- Les families del cava. El cas de Recaredo > by Ton Mata, enòleg i director de Caves Recaredo de Sant Sadurní d'Anoia.
- Quan en deiem xampany > by Rafel Nadal, periodista i escriptor.
Taula rodona: El llegat del suro > El sentit d'un patrimoni específic
Participants: Rafel Nadal, Gràcia Dorel-Ferré, Joan Soler i Josep Espadalé.
Moderador: Jaume Perarnau (director del mNACTEC)
Després de la taula rodona, el director del mNACTEC, en Jaume Perarnau, ens va fer una visita guiada pel museu...
Tast de caves, escumosos i xampany
Històries i anècdotes del xampany, el cava i l'escumós
Tast dirigit per Jordi Melendo
Els vins tastats:
- AOP Gaillac Blanc de Blancs. Escumós ancestral (100% mauzac)
- Taika 2012. Castell d'Encús. Escumós mètode ancestral (sauvignon blanc i semillon)
- Strada di Guia. Foss Marai. Prosecco superiore. DOCG estra dry valdobbidiane (100% glera)
- Champagne Gran Cru Barnaut (Bouzy) RM (Recolteur Manipulant)
- Recaredo Terrers. Brut Nature Gran Reserva 2009 (Aged by Cork)
L'endemà, divendres 1 d'Abril, sortida amb autocar des de Terrassa (mNACTEC) cap a l'Empordà.
El divendres, plou i la circulació està molt complicada...paciència i prudència.
Desprès d'una parada a Llagostera per esmorzar vàrem anar a Cassà de la Selva per visitar la fàbrica de taps Francisco Oller SA, especialitzada en taps de suro per vins escumosos (cava i champagne). Sota dues marques pròpies: Oller + Sibel
1892 fundació de Francisco Oller a Epernay
1985 fundació de Francisco Oller Gmbh a Alemanya
1998 trasllat de la fàbrica del centre de Cassà al polígon industrial El Trust
Fabriquen 1.200.000 de taps al dia
Són proveïdors de les principals cases de champagne, com: Veuve-Clicquot, Mumm, Pommery...
Actualment, tenen una quota del mercat mundial del 10% i disposen de tres empreses: Francisco Oller (Cassà de la Selva), Surodis (Extremadura) i Oller & Cie (Reims).
Acabada la passejada per la sureda, anem a dinar al Centre Fraternal de Palafrugell...
Després de dinar, visitem la biblioteca del Centre Fraternal i anem al Museu del Suro, on el seu director, Josep Espadalé ens va fer una visita guiada molt interessant.
Tornada a casa sense incidents.
Una jornada excel·lent i molt profitosa !
Felicitats als organitzadors i especialment a Sol Roig.
CONCLUSIONS
- La figura de Pau Galí (1803-1863). Confirmat. En Joan Soler (director de l'Arxiu de Terrassa) ens va explicar que l'inventor del "vi escumós" va ser un terrassenc. En Pau Galí i Galí, va presentar un vi escumós a una exposició a Madrid l'any 1850 que va merèixer una medalla de bronze.
- Amadeu Aguado ens recorda un passat agrícola molt important i desconegut a Terrassa.
- Durant els anys 20, el sector del suro va adquirir una important dimensió internacional. Va arribar a ser el primer sector exportador del país.
- Segons Guillem Genover, més del 60% de la producción mundial de taps de puro es fabrica a Palafrugell, Cassà de la Selva i Sant Feliu de Guixols.
- Des bouchoniers catalans en Champagne: Antoni Prats (1815-1893), Martí Camà (1846-1914), Francisco Oller (1869-1941)...
- 1739 el primer taper català Grau Esteve (Tossa de Mar)
- El 63% del champagne produit a França es consumeix a França !
"Si volem fer vins capaços de representar un paisatge, tapem-los amb paisatge" > by Josep Roca
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada