dimecres, 26 de gener del 2022

Somins de vi > Telum

Benvolguda família,

De vegades els somnis es fan realitat. Aquest és el cas del Pep i per això està tan content. No només ha participat en l'elaboració d'un vi sinó que també ha pogut presentar-lo a la Fira de Vins Rebels, celebrada a Vilafranca del Penedès els dies 11, 12 i 13 de desembre de 2021.

Cal deixar ben clar que aquesta aventura no hagués estat possible sense la complicittat i generositat del Pep Mulet i la seva família, viticultors i elaboradors de vins a La Torreta dels Bous, dins el terme de Vilafranca.


La relació amb la familia Mulet comença l'any 2011, quan en Pep es va inscriure en un Curs de Tast de Vins al Palau Robert de BCN, gestionat pel president de l'Associació de Sommeliers de Catalunya. Aquest curs va durar tres dies i al final del curs, es van demanar voluntaris per participar en l'elaboració d'un vi que es faria conjuntament amb un viticultor del Penedès anomenat Pep Mulet. En Pep va ser un dels voluntaris que es va oferir per fer aquell vi...

Trobades posteriors a la finca de la Torreta dels Bous, unes classes de poda, uns quants dinars compartits, passejades per la vinya, van anar construint una bona relació amb en Pep i la seva família.

La coneixença amb en Pep Mulet va resultar molt enriquidora i va permetre en Pep bastir una relació d'amistad amb ell. La sintonia entre els Pep's es va enfortir encara més a partir de la coincidència dels cognoms Mulet tot i que no hi ha cap relació familiar.

També hi va ajudar una activisat compartida a l'estiu amb l'Anna Artís, la parella del Pep Mulet. Es tracta dels cursos que cada mes de juliol organitza el VINSEUM sota el patrocini de la Universitat de Barcelona i que es coneix amb el nom de "Els Juliols de la UB". La temàtica d'aquests cursos d'estiu sempre gira al voltant del vi: Geografies del vi (2012), Del vi, el patrimoni i els sentits (2013), L'art d'un bon vi (2014), Els sentits del vi (2015), Terres de vins, noves generacions, nous projectes i nous hàbits de consum (2017), Vins que estimen la terra (2018), Erotisme i hedonisme del vi (2019), Persuasió i seducció en la comunicació del vi (2021).

La relació entre els Pep's es va anar enfortint i fins hi tot a finals de març de 2018, en Pep va organizar una sortida a França per conèixer un dels referents dels anomenats vins naturals o de mínima intervenció, com és el cas de Pierre Overnoy a Pupillin, a la regió francesa del Jura.

En Pierre Overnoy és un dels personages que apareixen dins el libre "Rera les vinyes: un viatge a l'ànima dels vins" de Josep Roca i Imma Puig (2016).

El Projecte TELUM

L'any 2019, durant una de les trobades amb motiu d'un seminari sobre vins a Manresa,  en Pep va propasar al seu amic la possibilitat de fer un nou vi conjuntament. Ja tinc el nom del vi, va dir en Pep: Es dirà TELUM (Mulet al revès).

La idea no va caure en l'oblit i en Pep Mulet va acceptar el repte. El projecte, batejat amb el nom de Telum, va madurant a finals del 2019 i l'aventura comença a l'inici de l'any 2020.

Temporada 2020

Farem un nou vi, però quin tips de vi ? Serà un vi escumós o un vi tranquil ? Serà blanc o negre ? Les reflexions dels Pep's van arribar a una conclusió final. Farem un vi negre, elaborat amb la tècnica de la maceració carbònica. Un repte interesssant perquè a Mulet Viticultors no ho havien fet mai.

S'havia d'escollir amb quina varietat de raïm faríem aquest vi: Es va decidir l'ull de llebre (tempranillo), varietat tradicional utilitzada a la Rioja per fer les elaboracions típiques de la  zona.

En Pep Mulet reserva una parcel·la del millor ull de llebre de la finca. Si és veritat que un bon vi neix d'un bon raïm, aquest serà un bon començament.


Decidida la varietat de raïm  i amb una parcel·la excepcional, només quedava la creació d'un bon equip de treball. La famila Mulet al completo (Pep, Anna, Ferran i Foix), el sommelier Pep i la Mònica.

La Mònica, que va compartir els estudis de sommelier amb el Pep, també va estudiar Viticultura a Espiells i el treball final de carrera va ser un vi blanc elaborat amb el sistema de maceració carbònica. D'aquesta manera va quedar constituir el Telum Team amb sis membres.

Els primers dies de març del 2020, es va podar la vinya en qüestió i ningú podia imaginar el que vindria a continuació. Divendres 13/03/2020 es tanquen les escoles. La declaració de l'estar d'alarma per part del Gobierno i el confinamient de la població com a conseqüència del que es va batejar com a Covid-19.

Van ser temps amb molta incertesa i sense saber què fer. Tota la població confinada sense poder sortir de casa. Les  families amb nens petits i especialment les residències de gent gran ho van passar molt malament.

Però al camp, la natura no s'atura i les famílies pageses i ramaderes van intentar seguir el ritme que els imposa la rutina diària.

Confinat a casa seva com la resta de la població, en Pep aprofita per llegir alguns llibres relacionats amb el món del vi: 

- La vinificación por maceración carbónica > by Claude & Michel Flanzy

- El vino del Cielo a la Tierra > by Nicolas Joly

Però la primavera avança i les generoses pluges fan que els estralls provocats pel mildiu malmetin els ceps, tot i els esforços dels viticultors que practiquen l'agricultura ecològica. Amb independèncja de la Covid-19, l'ays 2020 haurà estat un any negre pels viticultors que practiquen l'ecologia i la biodinàmica. En el cas de Mulet Viticultors les pèrdues arribaran al 80%. Un annus horrribilis. La verema és testimonial i només es poden collir alguns raïms de merlot i xarel·lo, amb el que es farà l'Ancestral.

Tal com resumeix Albet i Noya (Sant Pau d'Ordal) parlant de l'anyada 2020, una collita que serà recordada no només pel Coronavirus sino també per la terrible plaga de mildiu que ha devorat les vinyes del Penedès fins a uns extrems mai vistos.

Temporada 2021

Costarà d'oblidar la verema 2020, però la natura segueix el seu camí i começa una nova temporada. Arriba el moment de podar i les feines habituals del camp. La roda de les estacions segueix el seu ritme. Si l'any 2020 va ser un any molt plujós, l'any 2021 serà tot el contrari. La poca pluja i l'augment de les temperatures també fan patir la vinya de valent. Supuso que com qualsevol professional de l'agricultura, el viticultor sempre ha d'estar pendent del temps atmosfèric (pluja, temperaura, boira, gelada, pedra...). Ser pagès no és una feina, és una forma de vida.

El 31/05/2021 es va poder celebrar la primera reunió presencial del Telum Team. En aquesta reunió es va parlar dels problemes que s'haurien de resoldre per fer front a la maceració carbònica. Un dels punts tractats va ser la necessitat de dipsosar d'un dipòsit inox especialment preparat per aquest tipus d'elaboració.

Aquesta primavera es especialment seca. Fa falta molta aigua. A finals de juliol cauen unes pluges que són molt benvingudes, tot i que hi ha hagut llocs on l'aigua ha caigut amb molta força, acompanayada de pedra.

El 05/08/2021 va tenir lloc una reunió important. Un equip creatiu (Mariona i Anisa) va visitar la finca i va poder conèixer la familia Mulet i el projecte Telum. Es tractava de conèixer el projecte, l'entorn, el celler i les persones que estan al darrera.

D'aquesta manera a l'hora de dissenyar l'etiqueta del nou vi, resulta més fàcil poder transmetre els valors de la marca i aplicar-ho als seus productes.

El 10/08/2021 es fan les primers analítiques del raïm de la parcel·la d'on sortirà el nou vi. Durant el mes d'agost les temperatures extremes i la sequera fan que els grans de raïm siguin molt esquifits.

El 18/08/2021 arriba el dipòsit inoxidable de 1.000 l modificat per l'empresa InVia seguint les indicacions d'en Pep Mulet per poder gestionar millor la maceració carbònica.

A finals del mes d'agost (28/08/2021) es fa un Peu de Cub (PdC) amb raïm ull de llebre per saturar la tina inox de dioxid de carboni (CO2) i poder fer la maceració carbònica com cal.

El 07/09/2021 és la data escollida per fer la verema. Es fa una selecció directament a la vinya i s'escolleixen els millors gotims, posant-los en caixes de 10 kg.

Finalment amb 43 caixes de raïm s'omple completament el dipòsit inox i es tapa.

Cal recordar que la higiene dins el celler és molt important i que cal netejar-ho tot amb molta cura. Sosa caústica, àcid cítric i aigua a pressió són fonamentals per aconseguir-ho. Es neteja escrupulosament tant la premsa on posarem el raïm com el dipòsit inox on posarem el most. 

El 21/09/2021 es decideix treure el raïm del dipòsit i premsar-lo. La bona olor, el bon aspecte del raïm i el tast ens confirma que el moment de premsar ha arribat. Amb el raïm que hi ha dins el dipòsit cal fer dues premsades.

Es decideix ajuntar el most obtingut per sagnat i el most que surt de la premsa. Tot plegat es posa dins un dipòsit inox de 500 l.

A partir d'ara caldrà veure com evoluciona la densitat del most per decidir el moment del descubat i l'embotellat.

També són importants altres paràmetres, resultat de l'anàlisi d'una mostra del most/via en un laboratori acreditat. El 12/10/2021 ja tenim els primers resultats de l'anàlisi: Grau alcoholic, pH, àcid tartàric, àcid, màlic, àcid làctic, àcid acètic, sulfurós lliure, sulfurós total...

Ja sabem que s'ha realizat la fermentació malolàctica, però els nivells de volàtil són preocupants...Tan és així que es decideix afegeir una mínima quantitat de sulfits (molt per sota dels límits permesos pel vi ecòlogic).

D'altra banda, Mariona, la dissenyadora ens presenta tres propostes d'etiqueta per les ampolles Telum

Es fan un parell de reunions de tot l'equip per tastar el vi i veure la seva evolució. S'agafen mostres de la part superior del dipòsit, del mig i de la part inferior. 

La reunió del 16/11/2021 serveix per confirmar que val la pena embotellar el vi. Desprès de diversos intents, per fi arriba la data en que podem embotellar les 460 ampolles de Telum. Diposem de taps i ampolles tot i que encara no tenim les etiquetes definitives. Es el 07/12/2021.

Sembla que finalment el somni s'ha fet realitat. Finalment arriben les etiquetes definitives i es podrà presentar el vi en societat a la Fira de Vins Rebels que es celebra al Parc Final de Vilafranca del Penedès els dies 11, 12 i 13 de desembre de 2021. 


El Pep està molt agraït a tot l'equip que ho ha fet possible: el Telum Team (Pep, Anna, Ferran, Foix i Mònica)


Esperem que aquesta aventura tingui la continuitat que es mereix. Aquesta primera vegada ens ha ensanyat moltes coses i segur que l'experiència adquirida ens ajudarà a millorar la següent anyada.








 










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada