Benvolguda família,
Aquest estiu en Pep no para d'ampliar els seus coneixements sobre les vinyes i el vi. Quan va saber que, dins la programació de la Universitat d'estiu Ramon Llull a Puigcerdà, s'organitzaven les "VIII Jornades de desenvolupament rural: Vinya d'alçada, una oportunitat al Pirineu", es va apuntar de seguida.
La Jornada tècnica es va realitzar a la Sala d'actes de l'Institut Pere Borrell al centre de Puigcerdà dimecres 13 de juliol de 2022.
El Programa de la Jornada era el següent: Un conjunt de ponències durant el matí i una visita guiada a unes vinyes d'alçada dins el terme de Riu de Cerdanya, després de dinar.
- Biodiversitat i patrimoni vitícola en territorio de muntanya > Carme Domingo (INCAVI)
- Viticultura regenerativa: la relació entre les cobertes vegetales i la microbiologia del sòl. Beneficis per la vinya > Ester Pérez (Agroassessor)
- Implantació del cultiu de la vinya en alta muntanya. El projecte de Cal Mandrat > Silvia Gaminde (Vinyes i Vins de Cerdanya) i Albert Puignau (VINIC Consulting)
- Viticultura d'alçada. El projecte Costes de Cerdanya > Jaume Gramona (GRAMONA)
- Els reptes i oportunitats de la vinya de muntanya des de la perspectiva dels cellers > Eloi Montcada (INNOVI)
A la tarda es va organitzar una visita guiada a les plantaciones de Riu de Cerdanya visitant diferents parcel·les. El projecte inicial es va engegar l'any 2015 per part de Freixenet. Es van visitar les Feixes d'en Deleric, el Camí Ramader, Els del Vinalet de l'Andreuet, Costers de les Vinyes, Costes d'en Guillamet, Costes del Joan Feliu, Costers d'en Miseri, on hi ha plantades vinyes de Pinot Noir, Parellada, Moscatell Frontignac.
Posteriorment el projecte va passar a mans de GRAMONA i en Jaume Gramona va explicar que estan en procés de reconversió des de fa uns tres anys. Sembla que la varietat amb més potencial és la Pinot Noir. Per aquest motiu estan empeltant els ceps d'altres varietats per augmentar el nombre de ceps de Pinot Noir.
En Jaume Gramona va parlar de les dificultats del conreu d'aquestes vinyes s'alçada. L'orografia del terreny, els fenòmens meteorològics, les pedregades i els atacs de senglars i cabirols fan molt complicada aquest tipus de viticultura.
Finalment un tast de vi comentat a peu de vinya per Jaume Gramona va posar el punt i final a aquesta Jornada tan interessant.
Es van tastar dos vins blancs: Petit Costes (muscat) i Costes del Misteri (montònec)
Tastar aquests vins a peu de vinya davant de les mutanyes va resultar tot un privilegi pel Pep i els participants que va justificar el desplaçament a la Cerdanya.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada