dijous, 6 d’octubre del 2022

Herència Altés > Gandesa (Terra Alta)

 Benvolguda família,

Aquesta vegada en Pep va tenir l'oportunitat d'anar a la Terra Alta amb uns amics penedesencs, tot i la calor que feia a finals del mes de Juliol.

La destinació escollida va ser un celler de Gandesa anomenat Herència Altés. Aquest celler és el projecte de la Núria Altés i la seva parella, l'anglès Rafael De Hann. Junts van començar a elaborar vi l'any 2010, sota la premisa de ser fidels a la identitat de la Terra Alta.

El celler, de recent construcció, està situat dins la finca Lo Grau de L'inquisidor, al costat d'un jaciment arqueològic del segle III aC. Les vinyes ocupen una superficie de 60 ha, distribuides en tres finques.

La Mònica va rebre al Pep i companyia a les portes del mateix celler situat a les afores de Gandesa.

Després de les salutacions de rigor, la Mònica ens va acompanyar pels voltants del celler per veure la seva ubicació i les vinyes que l'envolten. Ens va explicar el projecte que van posar en marxa els propiestaris del celler i la seva implicació en la consevació i protecció del medi ambient. 

Per demostrar-ho, Herència Altés s'ha convertit en Silver Member de l'associació International Wineries for Climate Action. Es tracta d'un reconeixement al compromís mediambiental amb l'agricultura ecològica, la biodiversitat, l'autosuficiciència energètica i la reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle.

El lema d'aquest celler és: Craft, Protect, Inspire

Dins la seva pàgina web es pot llegir: Harmonia entre el cultiu i el que la terra ens dona. Awarded by nature. Un Manifest signat per la Núria Altés diu el següent:

"Recordo de quan era petita que la remor dels tractors a l'alba marcava l'inici de la verema i que durant dies tots els carrers del poble feien olor de most. Van ser els meus pares i, sobretot els avis, els que em van transmetre els valors de ser d'un lloc així, i com una vinya vella, amb els peus arrelats a la terra, vaig anar creixent i estimant el que m'envoltava.

Quan Rafa va aparèixer a la meva vida vam voler donar-li forma de vi a aquesta terra de pedres, de secà, de vinyes velles, de gent hospitalària i xaladora, de cerç i de garbí. Mai oblidaré la sensació d'obrir les portes del nostre celler per primera vegada, en aquell moment vam iniciar un projecte que no només elogia els meus avantpassats i una manera de cultivar la terra, sinó que també és simbòlic del poble que em va veure nàixer i créixer.

Volem que els nostres vins siguin el reflex del seu terrer. Són les vinyes i la terra on aquestes reposen les protagonistes absolutes que omplen les nostres ampolles perquè quan algú, a casa nostra o a l’altra punta de món, tasti els nostres vins i tanqui els ulls senti els mateixos aromes que jo quan era petita a l'inici de la verema."

Una bassa d'aigua al costat de les vinyes, permet als animals tenir un punt per refrescar-se.

Acabada la passejada per les vinyes, entrem al celler per protegir-nos de la calor que fa i veure les botes i àmfores que s'utilitzen per envellir els vins.

Finalizada la visita a la sala de botes, la Mònica ens porta fins la sala de tast per poder conèixer millor els vins del celler.

La Mònica ens permet tastar els vins més representatius del celler, elaborats a partir de les varietats autóctonos, la Garnatxa i la Carinyena. Es important destacar especialment la Garnatxa Blanca, bandera i insignia de la Terra Alta.

Tastem uns quants vins del celler, blancs, rosats i negres: Trementinaire, Llunari, Celestrina, Benufet, La Serra Negre, L'Estel, La Pilosa...

En definitiva i gràcies a la Mònica, en Pep i acompanyants van poder gaudir dels excel·lents productes d'aquest celler que mereix ser més conegut i reconegut.

Una vegada més, mil gràcies a la Mònica per fer-ho possible.




 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada