dilluns, 16 d’octubre del 2023

Blanquette de Limoux

Benvolguda família,

Diuen els entesos que Dom Pérignon (1638-1715), un monjo benedictí, responsable del celler de l'Abadia de Saint Pierre d'Hautvillers a la Chamapagne, va ser el que va inventar el vi escumós.

Diuen, diuen, diuen...

El que no va explicar Dom Pérignon és on havia après la tècnica per elaborar vins escumosos.

En Pep va voler conèixer millor aquesta història...

Resulta que al Sud de França, a la regió de l'Aude, hi ha un poble al costat de Carcassone que es diu Limoux.

No gaire lluny de Limoux  es troba l'Abadia benedictina de Saint-Hilaire. En els documents que distribueixen amb l'entrada es destaca "Berceau de la Blanquette de Limoux". Segons defensen els habitants de la regió es tracta del bressol del vi escumós de la zona: la Blanquette.

Segons expliquen els plafons informatius de l'abadia: 

"La Blanquette método ancestral es el primer vino espumoso del mundo. 

En 1931, en el momento de una conferencia en Paris a propósito de los vinos, el ingeniero agrónomo Sémichon declara que en 1531 los monjes benedictinos de San Hilario producen un vino espumoso, llamado Blanquette. Cuenta que estos frailes habían importado plantones de uva Mauzac nacidos en Moissac (Tarn-et-Garonne). Desde un punto de vista histórico, solo existen textos de 1544 y de 1585. Revelan las cuentas del Duque de Joyeuses comprando Blanquette de Limoux. 

Este vino azucarado y con gusto a fruta contiene poco alcohol, 6º. El nombre de la Blanquette viene del vello blanco que cubre la hoja del Mauzac"

En un altre plafó de l'abadia es pot llegir el següent:

"En 1531, les moines découvrent dans leur cave la "Blanquette", premier vin pétillant au monde."

No semblaria gaire estrany imaginar que un monjo benedictí, responsable del celler de l'abadia de Saint Pierre d'Hautvillers, tingués coneixement que al sud de França es conegués una tècnica per elaborar vins encumosos dins un monestir bendectí. 

Per aquest motiu, Dom Perignon es podria haver desplaçat a l'abadia de Saint-Hilaire per conèixer de primera mà aquesta tècnica que ell va perfeccionar a la Champagne.

En Pep sembla que ha quedat més satisfet amb aquesta explicació. De totes manners, seguirem investigant...




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada