dimecres, 20 d’abril del 2016

Catalan Wines & Cava Tasting

Hola familia,

Fa uns dies, en Pep va rebre una trucada del seu cunyat Vicenç per organitzar una tast de vins per uns amics australians. De fet, aquests amics, són una branca australiana de la familia Tapiolas.

No recordo si ja us havia explicat que en Pep, des de l'any 2012, organitza regularment (cada mes aprox) un tast de vins per la familia. Segons en Pep, aquesta és una bona manera de conèixer les Denominacions d'Origen (DO) de les diferents zones vitivinícoles del país.

La metodologia sempre és la mateixa. Acostuma a ser una tarda de divendres. En Pep prepara una presentació en format Power Point on explica els principals trets característics de la DO en qüestió. La geografia, la climatologia, el sol, els municipis inclosos dins la DO, les varietats de raïm permeses, els rendiments per ha,,, i les principals característiques aprovades pel Consell Regulador pertinent.

S'acostumen a tastar entre quatre i cinc vins representatius de la DO analitzada. Normalment són, un parell de vins blancs, un vi rosat i un parell de vins negres.

Després del tast, s'acaba sopant: truita de patates, pa amb tomàquet i pernil i embotits...

Doncs en aquest cas, la data escollida va ser el divendres 8 d'abril. En Pep va preparar un tast de vins catalans en anglès perque els familiars australians ho poguessin entendre millor.

Així doncs, en Pep va preparar una presentació, consultant la bibliografia disponible i buscant la terminologia i el vocabulari pertinent. També va contactar amb l'amic Enric Bartra de l'INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi) que el va poder orientar sobre la organitzaciór d'un tast de vins catalans en anglès.


Com a introducció del tast es van passar un parell de videos: Un de general sobre Catalalunya (5 min) i un altra més específic sobre les diferents DO's de Catalunya (6 min).

La presentació en format Power Point: "Catalan fines & Cava tasting", on es va insistir en el fet de que, contrariament al que molta gent pensa, Rioja no és l'únic vi que s'elabora a Espanya. A Catalunya existeix una tradició vitivinícola amb molts segles d'història.

També es va incidir d'una manera específica en la importància del sector surer i la fabricació de taps. A finals del segle XIX, la indústria surera era el principal sector exportador del país.

Els vins seleccionats per a la ocasió van ser els següents:
- Cava Brut Taanug de Bodegas Pinord (Penedès)
- Blanc Abadal Picapoll (DO Pla de Bages)
- Rosat La Vinya del Metge. Celler d'en Guilla (DO Empordà)
- Quest 2013. Castell d'Encús (DO Costers del Segre)
- Pissarres. Costers del Priorat (DOQ Priorat)


Finalment, seguint la tradició un bon sopar al voltant d'una taula preparada per a la ocasió va fer les delícies dels participants.


En definitiva, una trobada familiar que va servir per donar a conèixer part de la nostra cultura i per estrènyer els llaços entre les persones malgrat les fronteres i les distàncies.

1 comentari:

  1. Bona feina Pep!!!! Compartint els teus coneixements de vi i ser amfitrió de la nostra terra, genial! Ens encanta la selecció! Sobretot la varietat de picapoll ;)
    Una abraçada

    ResponElimina