dimecres, 12 d’octubre del 2016

La Vinyeta (Mollet de Perelada)

Dijous, 6 d'octubre de 2016

Palafrugell. Museu del Suro. Dia de tardor plujós...

Desprès d'escoltar amb una intensa emoció la xerrada "Vins sentits" d'en Josep (Pitu) Roca, ens ve a buscar un autocar per anar al Celler La Vinyeta situat a Mollet de Perelada (Alt Empordà).

Aquesta excursió formava part del programa del "XIV Simposio de l'Asociación de Museos del Vinos de España. En les Perifèries del Món del Vi", celebrat al Museu del Suro de Palafrugell del 5 al 7 d'octubre de 2016.

Durant el trajecte un xàfec imponent inunda camps i carreteres.


Més d'una hora de viatge per arribar a La Vinyeta. Miraculosament, quan arribem, deixa de ploure i no cal agafar els paraigües.

En Josep i la Marta, els joves emprenedors que han fet realitat aquest projecte, ens donen la benvinguda.

La Vinyeta és un projecte que es va iniciar l'any 2002, en un paisatge únic entre vinyes i oliveres als afores de Mollet de Perelada (Alt Empordà).

En Josep ens explica que els seus pares tenen una carnisseria, sense cap vinculació al món del vi.
En Josep i la Marta van estudiar enginyeria agrícola. Un pagès de Mollet de Perelada es venia la seva vinya i en Josep i la Marta la van comprar amb una condició: que el pagès els ajudés a mantenir-la.

L'any 2006 van poder fer realitat el seu somni: la construcció d'un nou celler.
Entre les vinyes en propietat i les arrendades disposen d'una superficie de 60 hectàrees.


En Josep ens recorda que l'Empordà és una de les zones de vinya més antigues del pais. Ens parla de la importància del Monestir de Sant Pere de Rodes pel que fa al manteniment del conreu de la vinya.

A finals del segle XIX, amb l'arribada de la fil·loxera, les cooperatives agrícoles van ser les encarregades de mantenir els conreus.

L'any 1975 es va crear la DO Empordà, impulsada pels fills dels hotelers i néts dels propietaris dels cellers de la zona.

Anem a passejar per la finca i en Pep ens mostra les diferents parcel·les de vinya amb garnatxes, carinyenes (samsó) i xarel·los.


Van comencar amb la Producció Integrada i han evolucionat cap a l'agricultura ecològica.
La verema es fa manualment per a poder seleccionar els millors raïms.

Algunes xifres pel que fa a les produccions del celler:
10.000 ampolles (2007)
200.000 ampolles (2016)

Aquest any 2016 ha estat molt dur per la zona empordanesa. Tot i la tramuntana hi han hagut periodes d'humitat llargs que han afavorit l'aparició de malaties a la vinya. L'estiu ha estat molt sec.

L'any 2003 en Josep i el seu equip van recuperar un olivar màgic i centenari: L'Olivar Fosc. Una plantació d'oliveres "Argudell", varietat autòctona de l'Empordà. El nom de Fosc prové de que fins a la seva recuperació no hi entrava ni la llum del sol. D'aquestes oliveres en fan un oli que han batejat amb el nom de Fosc.


Dins aquest camp trobem alguna olivera amb més de 500 anys...


Van començar amb 30 gallines i ara en tenen 1.500 !


Dins la finca estan habilitant un nou espai per fer-hi una formatgeria.

També han introduit les abelles per afavorir la polinització i obtenir mel.

Finalitzada la passejada per la finca, anem a tastar els vins de La Vinyeta. En Josep i la Marta ens ofereixen una mostra dels vins que elaboren dins el celler: Heus > Llavors > Puntiapart

El germà d'en Josep és dissenyador gràfic i és l'encarregat de dissenyar les etiquetes dels vins.


Segueix el tast amb els "Microvins". Monovarietals de vinyes velles (algunes de més de cent anys) de varietats autòctones i parcel·les de tipicitat extrema.
També tastem un vi dolç natural excel·lent (Sereno)


Finalitzat el tast hi ha una visita guiada al celler i un dinar de germanor amb embotits i carn a la brasa de la carnisseria familiar. Tot acompanyat amb els vins de La Vinyeta.

Quedem molt agraïts al Josep i la Marta per aquesta experiència viscuda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada