divendres, 6 de desembre del 2019

Bodegas MUGA. Haro. La Rioja

Benvolguda familia,

Aquesta vegada hem anat  fins a Haro, una de les zones vitivinicoles més importants de La Rioja, per visitar Bodegas Muga, una empresa familiar.


Com la majoria de cellers més emblemàtics de Haro, Bodegas Muga està situada dins l'anomenat "Barrio de la Estación".


El dia és plujós, de manera que la visita es indoor i no podem anar a trepitjar les vinyes perque el terreny no està en condicions.

Gestionen 350 Ha de vinya que veremen manualment.

Tal com diu la documentació que ens han entregat a l'hora de comprar les entrades:

Desde 1932, orgullosos de dar nombre a un gran vino.
En 1932, Isaac Muga Martínez fundó Bodegas Muga. Desde entonces seguimos conservando la autenticidad del pasado, sumando nuevos valores matices cada día.
La bodega se ubica en el histórico Barrio de la Estación de Haro. En un incomparable caserón riojano nacen nuestros grandes vinos, rodeados de inigualables viñedos donde cultivamos, principalmente, la variedad tempranillo.
Vinos que nacen de la inspiración y la autenticidad.
En Muga, utilizamos siempre los materiales más nobles y abrimos nuestras puertas a nuevas técnicas que aporten una mejora a la calidad sin perder la autenticidad. Para elaborar cada uno de nuestros vinos, seguimos apostando por los procedimientos tradicionales:
- Mediante el proceso natural de clarificación, eliminamos las partículas en suspensión que aparecen en el vino.
- Realizamos la trasiega por el método tradicional de la gravedad.
- Somos la única bodega de España con un maestro cubero y tres toneleros propios. Elaboramos nuestras barricas con el mejor roble, dándoles el tostado interior adecuado para conseguir vinos de carácter único.

Durant la visita no veiem cap diposit d'acer inoxidable. Tots els diposits son de fusta de roure, tant els de major capacitat (tinos) com els més petits, bótes de 225 litres (barricas).

Ens trobem dins un recinte, on la fusta és la protagonista indiscutible.


Tant la fermentació alcohólica com la malolàctica, en el cas dels vins negres, es fan fins aquests dipòsits de fusta (tinos).

Els vins no es filtren i per a la clarificació natural del vi, utilitzen 520 ous (clares) per cada dipòsit.

El cor del celler, la sala de les bótes, impresiona al visitant amb les seves 14.000 barricas, la maioria noves. Es respira una forta olor de fusta per tot el celler.


El plat fort del recorregut és la visita a la tonelería. En aquest recinte es on es fabriquen les bótes del celler a partir de les làmines de fusta de roure (duelas/dogues).


La guia ens explica que cada any,  en Jesús, el maestro cubero es desplaça a França amb el propietari del celler per comprar el roure in-situ (Allier, Tronçais o Jupilles).


Quan arriba la partida de fusta de roure al celler, s'ha de passar 3 anys a la intemperie per estabilitzar-la i poder-la utilitzar per a la fabricació de la barrica.


Ens expliquen que els boscos de roure són de titularitat pública  i que l'Estat francés s'encarrega de subhastar els arbres i de la gestió forestal sostenible.
Un roure de 300 anys només permet la fabricació de 15 botes !

Una vegada acabada la fabricació de la barrica arriba l'hora del torrat. En funció del tipus de vi que es vol obtenir, el torrat serà més o menys intens.

La missió de la bóta no és cap altra que envellir els bons vins.

Acabada la visita, arriba el moment del tast.
Tastem dos vins de la casa:
Muga Blanco (90% viura, 10% Malvasia y Garnacha Blanca)
Muga (70% Tempranillo, 20% Garnacha, 10% Mazuelo y Graciano)


Una visita molt recomanable de la que guardarem un bon record.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada