dimecres, 18 de desembre del 2019

Tast de vins > Mas d'en Gil

Benvolguda familia,

En Pep ha tingut el privilegi de poder tastar els vins d'un dels cellers més emblemàtics del Priorat. Es tracta del celler històric Mas d'en Gil.


La finca de Mas d'en Gil està ubicada dins el terme de Bellmunt del Priorat, just a la zona sud de la Denominació d'Origen Qualificada (DOQ) Priorat.

A 350 metres sobre el mar, Mas d'en Gil ocupa una extensió de 125 hectàrees, distribuïdes en un mosaic de vegetació i cultius.

El conreu dominant és la vinya, repartida en 43 parcel·les. La major part correspon a les varietats negres: garnatxa (65%) i samsó (20%). La resta correspon a les varietats blanques autòctones: garnatxa blanca i macabeu.

L'encarregada d'organizar el tast ha estat l'enginyera industrial, Marta Rovira (quarta generació), actualment la responsable del celler familiar des del 2008.


Des de l'any 2004 s'impulsen pràctiques d'agricultura ecològica i s'evoluciona cap a la biodinàmica. La Marta destaca la importancia de transformar els fems en compost i aplicar-ho a la terra.

La Marta ens ha parlat de la història de la DOQ (Denominació d'Origen Qualificada) del Priorat i de la nova classificació aprovada recentment (maig 2019), basada en el model de la Borgonya.

Els vins es classificaran en: Vi de la DOQ Priorat > Vi de Vila > Vi de Paratge > Vinya Classificada > Gran Vinya Classificada.

Aquesta nova classificació posa en valor "la singularitat d'un territori, destacan 459 paratges, a més de les vinyes singulars i velles".

Per dur a terme la catalogació, el Consell Regulador de la DOQ Priorat ha identificat totes les parcel·les vinícoles del Priorat. L'objectiu ha estat garantir l'origen del raïm procedent de cada vinya y de cada vi segons la classificació atorgada. Actualment, la DOQ Priorat compta amb poc més de 2.000 hectàrees de vinyes, cultivades per 532 viticultors i 109 cellers.

La Marta també ens ha parlat dels vents dominants a la comarca: el Garbí i el Cerç

Hem recordat els dos pobles més històrics del Priorat: Bellmunt i Porrera.
Bellmunt del Priorat conegut per la garnatxa, la seva varietat de raïm caracterísitca, i Porrera on domina la carinyena.

Hem parlat del terroir, la famosa llicorella, que atorga als vins del Priorat unes característiques singulars.

Tast de vins

La Marta ens proposa un tast innovador. Tastarem 5 vins de Mas d'en Gil, començant pels negres, passant pels blancs i acabant amb un vi dolç.


Coma Vella 2014 > La benvinguda al Priorat. Fruita i mineralitat. Classificat com a Vi de Paratge "Vall de la Coma". Garnatxa (70%), Carinyena (20%) i Syrah (10%).

Clos Fontà 2014 > El Terroir de Mas d'en Gil. Vinyes velles de l'any 1931. Vinya Classificada. Garnatxa (60%) i Carinyena (40%).

Coma Alta 2016 > La mineralitat de la garnatxa blanca.  Classificat com a Vi de Paratge "Vall de la coma". Monovarietal de Garnatxa Blanca 100%

Coma Blanca  2016 > La joia de Mas d'en Gil, "La Grande Dame", un blanc per tastar després dels negres. Elaborat a partir de dues vinyes de garnatxa blanca i dues altres de macabeu, plantades abans de 1945. Vinyes Classificades. Garnatxa Blanca (40%) i Makaber (60%).

Nus 2014 > Vi dolç de canyissos. Elaborat amb Garnatxa negra (80%), Syrah (15%) i Viognier (5%).




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada