Benvolguda familia,
En Pep ha participat en una nova trobada relacionada amb el món del vi.
Es tractava de "Vins i Tints", activitat organitzada a Terrassa dins un espai amb àmima anomenat MERAKI al carrer Sant Gaietà 55.
Sota el paraigües de "Teixim Relats", es presenta com un primer passeig entre el tèxtl i el vi. Un relat dirigirt per David Yzaguirre, educador i divulgador de la cultura del vi
La presntació va anar a càrrec de Sol Roig, ànima del projecte. Amb les places exhuiides (37 persones) va començar el relat, acompanyat per un tast de quatre vins.
El relat d'en David va defensar que cal posar en valor la història i va descriure les connexions entre el tèxtil i el vi. Es va recordar l'exportació d'aiguardent als Països Baixos i la imporació de teixits.
1) El tast va començar per un aiguardent que va sorprendre als assistents: una copa de Torres 10, un brandy elaborat amb base parellada. A partir del Decret de Nova Planta (1778) s'allibera el comerç i Cadis deixa de tenir el monopoli de l'exportació. Per aquest motiu Catalunya comença a exportar els seus productes a les Amèriques.
2) El segons vi que es va tastar va ser una Malvasia de Sitges. Aquesta varietat va estar a punt de desapareixer del nostre territori. Actualment hi ha 90 hectareees. Diu la llegenda que els primers sarments de malvasia van arribar a Sitges provinents de Grécia de la mà dels almogàvers. Conscient que la malvasia acabaria desapareixent, el diplomátic, advocat i sitgetà Manuel Llopis (1885-1935) va voler evitar-ho llegant a l'Hospital de Sant Joan Baptitsta les seves finques rústiques així com el negoci de la Malvasia de Sitges del Celler Llopis i els últims ceps d'aquesta varietat.
3) El tercer vi va ser un escumos de proximidad elaborar a Ullastrell per Can Morral del Molí. En David va explicar el neixement dels vins escumosos. El seu origen es considera el monestir benecdití de St Hilaire aprop de Limoux i la coneguda Blanquete. Es destaca la figura del terrassaenc Pau Galí i Galí, que l'any 1850 va presentar el primer vi escumós a l'Exposició de Madrid. Segons sembla, la cosina de Pau Galí vivía a Limoux i coneixia la Blanquette. Un fet important va ser la constitució l'any 1887 de l'Estació Ampelogràfica Catalana a Terrassa, la primera de tot l'Estat. Resulta que la primera empresa fabricant de morrions per retener els taps de suro de les ampolles dels escamosos era de Terrassa.
4) Finalment el darrer vi que es va tastar era La Volada d'Albet i Noya Es tracta d'un vi innovador elaborat amb varietats experimentals (Sauvignon blanc i Muscat) resistents a les plagues (mildiu i oïdi). D'aquesta manera els ceps han sofert molts menys tractaments a la vinya. Aixó permet uns vins vins més nets i sans per les persones i més respectuosos amb el medi ambient.
En definitiva, un tast original i diferent que barreja vins i tèxtil seguint un relat historic que permet posar en valor el nostre passat.
Seguim teixint relats...gràcies a la Sol Roig
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada